Tværfaglighed

Tværfagligt samarbejde er historisk set det begreb, som anvendes om samarbejdet på tværs af faggrupper og vidensområder. Tværprofessionelt samarbejde har fokus på mere end fagligheden – og samarbejdet vurderes på et højere niveau.

Når professionerne samarbejder tværprofessionelt, er det for at kunne løse den fælles opgave bedst muligt med inddragelse af deres forskellige fagligheder, og målet er fremadrettet at bringe den nye viden og færdighed i spil i opgavevaretagelsen.(5)

 

tværfaglighed

Monofagligt:

Hver faggruppe holder sig indenfor sit eget fagområde, og at samarbejdet består i udveksling af informationer – give beskeder videre. (6)

Flerfagligt samarbejde:

Et samarbejde mellem flere fag, men uden direkte kontakt mellem fagpersonerne fra de enkelte fag. Der arbejdes parallelt om en proces, og faggrænserne overskrides ikke. Hvert fag bidrager til at belyse et givent problem og udveksler informationer, samt koordinerer processen uden at være afhængige af hinanden.(7)

Tværfagligt samarbejde:

Samarbejdet omfatter mere end information og koordinering. Der samarbejdes mellem flere forskellige fag om en fælles løsning og målsætning. Samarbejdet er præget af nærhed afhængighed af hinanden.(5)

Tværprofessionelt samarbejde:

Et samarbejde mellem forskellige professioner om at løse et fælles mål. Målet med dette samarbejde er at udveksle viden og kompetencer, således at der skabes en ny viden og tilgang til arbejdet.  

(Interview med socialrådgiver her er et eksempel på tværprofessionelt samarbejde, som socialrådgiveren har fortalt):

’’Når sygeplejersken i ambulatoriet oplever sociale problemstillinger omkring en patient kontakter hun mig. Jeg kontakter patienten og laver en aftale om en samtale og aftaler med patienten hvordan jeg skal kontakte kommunen og hvad der i den forbindelse skal oplyses om. Når jeg har brug for viden omkring patientens diabetes eller i øvrigt har spørgsmål omkring noget medicinsk omkring en patient kontakter jeg diabetessygeplejersken.’’

Blog på WordPress.com.

Up ↑