FIRE-design modellen

FIRE-Design modellen er en fasemodel der bruges til, at forstå og tilrettelægge en innovationsproces. Modellen er delt op I faser som gør, at selve processen bliver mere overskuelig. Den består af fire faser, som kan genfindes I den form for problemløsning, vi alle anvender I hverdagen, når vi skal løse et problem. Vi undersøger et problem, finder en idé til løsning, afprøver den og vurderer om den er god nok.

4.png

De fire faser I FIRE-Design er:

Forståelsesfasen, her stiller man skarpt på et problem eller udfordring, som skal løses, og man undersøger dette problemfelt med udgangspunkt I tilgængelig viden og ved hjælp af empiriske undersøgelser.

Ideudviklingsfasen, her danner man hypoteser om mulige løsninger.

-Realiseringsfasen, her bliver hypoteserne endeligt udformet og afprøvet.

-Evalueringsfasen, her skal der tænkes over processen, og erfaringer og ny viden skal organiseres i faglige kategorier både selvstændigt og i et fagligt fællesskab med andre.

Hver fase er derudover underopdelt i flere processer, med sine egne metoder. 

Modellen er tænkt som en linær proces med en start, midte og slutning. Det er dog også muligt at vende tilbage til tidligere faser i processen, hvis forløbet kræver det. Det kan fx være, at man i realiseringsfasen indser, at man mangler mere faglig viden eller flere idéer.(11)

Ordet innovation kommer af latin innovatio ‘fornyelse’, af in- og afledn. af novus ‘ny’. Innovation handler om at udvikle en ny idé og realisere den i praksis.(12)

Når man arbejder med brugerdrevet innovation som metode er vores opgave at finde brugerens uudtalte behov og have fokus på at forbedre brugerens liv. Dette kræver at vi har en struktureret innovationsproces, hvor vi har haft bruger indsigt eller bruger involvering. 

 

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.

Up ↑